torstai 5. syyskuuta 2013

Huomioita MX125 & liiga



   Loppukesästä on tullut seurattua piikkiluokkaa ja motocrossliigaa vähän tarkemmalla silmällä, muutama havaintokin on tullut tehtyä.

   Alunpitäen olin sitä mieltä, että piikkiluokkaan ei sallittaisi A-luokan lisensseillä ajavia. Mielipide on muuttunut, itse asiassa nuorien kuskien kehityksen kannalta a-miehet ovat vain hyvä asia. Ilman muuta on selvää että he ovat kärjessä, mutta kun siinä nuori kaveri onnistuu väkisellä hetkenkin roikkumaan perässä niin kehittäähän se ihan eri tavalla, ja muutaman kerran kun siinä onnistuu niin oma ajaminen kehittyy hurjasti. Saa mallia nopeammilta.

   Luokan suosio on myöskin yllättänyt, yksi syy on varmaankin edullisuus mutta se ei selitä kaikkea.
Muita suosion syitä varmaankin on lyhyemmät erät ja mahdollisuus säästyä luokituksen nostolta.
  Ihmetyttää tietysti onko oikeastaan kenelläkään halua menestyä isommalti, nuosupisteitähän kun tuosta ei kerry.


   Liiga noin yleisesti ottaen tuntuu saaneen ehkä turhankin suuren merkityksen varsinkin 65&85 luokkien osalta. Panostus on sen verran suurta, että oikein välillä hirvittää katsoa.
  On tietysti hienoa panostaa oman lapsen menestymiseen. Hiukan vain näyttää välillä unohtuvan innokkailta vanhemmilta luokkien olevan vain hetken kestävä väliporras isompiin luokkiin.
Siellä sitten todella tarvittaisiin sitä panostusta. Homma kun vaikeutuu ja kallistuu sitä enemmän mitä pidemmälle edetään.

     Yksi hälyttävä huomio on kuinka vähän luokkanousijoita kertyy nykysysteemillä. Tällä menolla A-luokissa ei kohta ole ketään.
   C/B luokasta nousijoita on tasan puolet aikaisempaa systeemiä vähemmän.  MXJ luokka ei yksin riitä ruokkimaan SM-sarjaa, eikä MXB luokasta tunnu löytyvän yhtään vapaaehtoista A:han. Jotain tarttis tehdä.

1 kommentti: